We reizen fulltime met onze camper door Europa. En zijn dus elke dag op zoek naar een fijne slaapplek. Lukt dat elke dag? En hoe doen we dat dan? We krijgen er veel vragen over en we leggen het je graag uit!

Op een Camping kamperen:

Op de camping staan, dat is wel de meest voor de hand liggende optie natuurlijk. En de makkelijkste! Er zijn er genoeg. Wij maken eigenlijk altijd gebruik van de ACSI kortingskaart als we op zoek gaan naar een camping. In het voor en naseizoen heb je dan flinke korting op campings. Meestal betaal je €11, €13, €15, €17 of €19. We hebben de boekjes in NL besteld maar eigenlijk kijken we altijd in de app. Dan kun je namelijk filters aanzetten en dat scheelt je echt veel zoekwerk. We zetten de filter RATES op het gewenste bedrag per nacht (meestal €15,- of €17,-) en op ‘Maximum 3 childeren under 6 years included’ anders komt er bij de basisprijs nog een bedrag per kind bij en dan is het toch niet meer zo goedkoop 😉 Onder het kopje INTERNET klikken we op ‘Wifi 80-100% coverage free’, niet alleen ‘Wifi zone free’ want dan kan het zijn dat er alleen bij de receptie wifi is en dat willen we liever niet! Want dan kunnen we nog niet werken bij de camper 😉 De wifi kan nog best verschillen in kwaliteit/snelheid en ook in hoeveel laptops/telefoons je er per plek aan mag hangen. Maar daar zijn wel oplossingen voor in de vorm van hotspots en versterkers (andere blog ;-))

Wij vinden zo af en toe op een camping staan best relaxed, vooral de kinderen vinden het leuk. In het voor en naseizoen blijven we ook wel eens wat langer op een camping, een soort vakantie is dat dan. In het hoogseizoen komen we eigenlijk nooit op een camping vanwege de prijs en drukte. Al zijn er vast landen en plekken te vinden waar dit ook meevalt. Natuurlijk kun je naast de ACSI campings ook zoeken naar leuke ANWB campings of ofzo.

Voordelen Camping;

 • De kinderen er kunnen spelen en er is (vaak) een zwembad.
 • Je kunt er een wasje draaien, is wel nodig zo af en toe 😉
 • Je kunt er douchen! Vind vooral Alex heel fijn 😉 En haren wassen lukt echt niet in onze camper 😉
 • Een keer een pizza of iets anders te eten bestellen is fijn. Wij hebben natuurlijk geen oven in de bus dus een keer pizza is echt iets bijzonders én een keer niet koken is ook wel eens lekker!
 • Op de camping sta je heel relaxed en veilig en hoef je minder na te denken over je slaapplek en ‘daily business’ is super makkelijk (wc, afwassen, afval en zo)

Nadelen Camping;

 • Het kost geld 😉 Zeker in het hoogseizoen is het duur (niet handig als je voor langere tijd reist, tenzij je budget heel hoog is natuurlijk!)
 • Het is vaak druk en je hebt een klein plekje, we missen dan vaak de natuur en rust. Hangt wel van het soort camping af natuurlijk.

 

Bij een boer kamperen;

Een geweldige uitvinding, overnachten bij de boer! We hebben het in Frankrijk voor het eerst gedaan. Daar heet het ‘France Passion’ Je koopt vooraf (online) een boekje, daarin staan alle boeren in Frankrijk die meedoen. In het boekje staan kaartjes van streken van Frankrijk en verderop staan alle boeren beschreven. Er staat niet heel veel info per boer in en maar één foto (of geen) dus het is soms een beetje een gokje. Je kunt in het boek zien of het een geitenboer is, een wijnboer, of een fruitboer. Maar er zitten ook restaurants bij met een grote parkeerplaats. We hebben zelfs een keer bij een treinmuseum gestaan in de Ardèche! Het idee is dat je iets kunt kopen bij de boer in ruil voor je gratis overnachting. Maar je hoeft niks te kopen.

In Spanje heb je ook zo’n netwerk van boeren. Dat heet: ESPANA DISCOVERY. Hier zijn het er veel minder (200 ipv 2000 +) en het zijn meestal bodega’s (wijnboeren) of restaurants met een grote parkeerplaats.

Ook in andere Europese landen heb je soort gelijke netwerken. Namelijk in Italie; FATTORE AMICO, in Engeland: BRIT STOPS, in Zwitserland: SWISS TERRIOR en in Duitsland: LANDVERGNÜGEN

Voordelen ‘Bij de boer staan’;

 • Het is gratis 😉
 • Je ontmoet veel leuke mensen en leert soms wat over het bedrijf, super!
 • Je staat op de mooiste plekken waar je anders nooit zou komen
 • Je kunt lekkere streekproducten kopen, rechtstreeks van het land!
 • Je voelt je heel veilig, want het ‘mag’ gewoon en je staat bij iemand op zijn erf

Nadelen ‘Bij de boer staan’;

 • Soms is het lastig vooraf te weten wat voor plek het is en sta je plots ergens achteraf tussen de landbouwwerktuigen 😉
 • Je hebt niet altijd zin om wat te kopen en dan voel je je soms een beetje schuldig als je niks koopt, wat natuurlijk onzin is….Wel gaan we altijd even groeten voor we verder rijden.

 

Op een betaalde camperplek kamperen

Je staat op een zogeheten ‘camperplek’. Het is meestal een vlak stuk beton (wat fijn is) met wat faciliteiten zoals water en stroom. Er is vaak een slagboom met een betaalautomaat waar je kunt betalen voor je nacht. Prijzen kunnen uiteenlopen van €4,- tot €15,- euro. Wij hebben nog niet vaak gedaan omdat je vaak een beetje hutje mutje staat met andere campers, maar soms heb je echt een fijn stukje met bijv. een picknick tafel erbij. Je vindt deze plekken via de app van ‘Park4night’ en dan zijn het de plekken die aangegeven zijn met een rood campertje. Je kunt ze ook vinden in de app van ‘Campercontact’

Voordelen ‘Camperplek’;

 • Het is vaak dicht bij een interessante stad die je dan lopend kunt bezoeken
 • Je kunt er meteen je vuilwater lozen, nieuw water bijvullen en je toilet schoonmaken
 • Je staat er met meerdere, kan gezellig zijn en veilig voelen.
 • Je staat op beton, dus meestal waterpas, wat fijn is voor slapen en zo, hihi niet met je hoofd naar beneden ofzo 😉
 • Je hebt stroom. Wat fijn kan zijn om alles weer op te laden als je bijvoorbeeld bewolkt en regenachtig is en je zonnepanelen niet zoveel opleveren.

Nadelen ‘Camperplek’;

 • Je staat meestal niet echt in de natuur, maar op een grote parkeerplek. Het is niet echt mooi of fijn, wel praktisch.
 • Je zit dicht op je buurman, lekker buiten zitten vinden wij dan meestal niet echt fijn en het mag vaak ook niet. Je mag geen ‘kampeergedrag’ vertonen. Daar bedoelen ze mee; niet buiten koken, geen stoelen buiten, geen luifel uit.
 • Als je kinderen enthousiast gillen of juist huilen voelt het niet zo prettig tussen alle hutje mutje buren en je hoort die van de buren ook heel goed 😉
 • Het is niet gratis 😉

 

Wild kamperen of niet betaalde Camperplek.

Hieronder verstaan we eigenlijk alles wat niet op de camping, bij de boer of op een betaalde camperplek is. We vinden deze plekken via de app van ‘Park4night’ of ‘Campercontact’, of via andere reizigers die we tegenkomen, tips die we krijgen via Social Media of gewoon zelf. In de app van ‘park4night’ kan iedereen plekken toevoegen waar hij zelf eens gestaan heeft met zijn camper en die hij andere aan wil raden. Van de mooiste natuurplekjes (die goed verstopt zijn) tot een gewone saaie parkeerplek. Soms hebben de parkeerplekken een waterloos put en een water bijvulpunt. Heel soms zelfs ook stroom. We hebben al op de meest uiteenlopende plekken gestaan. Een paar super mooie! Ook wel een aantal iets mindere 😉 En mocht je zelf ergens een mooie plekje vinden dan kun je dit toevoegen aan de app. Via deze app vind je trouwens ook waterloos en vulplekken voor je camper en je chemisch toilet, heel handig!, met name als het ‘hier tijd voor is’ en je van plan bent enkele dagen wild te gaan kamperen en deze voorzieningen dus niet hebt.

Voordelen ‘Wild kamperen’;

 • Het is gratis
 • Er zijn veel mooie plekjes te vinden en je voelt je soms echt één met de natuur.
 • Je staat onder de prachtigste donkere sterrenhemels.
 • Als je in app van ‘park4night’ voor het ‘boompjes symbooltje’ kiest sta je op prachtige plekken in de natuur, maar er staan ook parkeerplekken in dorpen en steden in. Ook in de app van ‘Campercontact’ kun je deze niet betaalde plekken vinden.

Nadelen ‘Wild kamperen;

 • Dat de plek in de app staat wil niet altijd zeggen dat het ook toegestaan is om er te overnachten. Op plekken met het groene camper tekentje wel (park4night). Dat zijn gratis camperplekken (meestal bij een dorpje). Maar alle andere ‘P’ plekken zijn gewoon parkeerplaatsen of plaatsen in de vrije natuur (boompjes symbooltje). In landen waar wild kamperen niet is toegestaan (en dat zijn er nogal wat) kun je in principe dus worden weggestuurd of een boete krijgen op zo’n plek. Zeker als je ‘kampeergedrag’ vertoont. Meestal vraagt de politie je om ergens anders te gaan staan. Als je dat direct netjes doet ontsnap je meestal wel aan een boete. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je een boete krijgt. Dit kan soms per provincie en seizoen verschillen (in het hoogseizoen is de politie strenger) dus de moeite waard om goed uit te zoeken.
 • In de avond, als je ergens geparkeerd staat, bijv op een parkeerplek die inmiddels verlaten is, kan het soms een beetje spooky aanvoelen. Zeker als er dan een auto aan komt rijden en er mensen uitstappen, maar ja dat hoort natuurlijk ook bij het avontuur!

 

In Frankrijk, toen we net begonnen waren aan onze expeditie en behoorlijk gaar waren van alle voorbereidingen, stonden we meestal op een camping. Afgewisseld met bij de boer staan. In Spanje parkeren we eigenlijk altijd in het wild of op een camperparkeerplek (bij een dorpje ofzo). Boeren heb je hier niet veel en het is hoogseizoen nu wij hier zijn, dus campings passen niet meer echt binnen ons budget en zijn zo druk en vol 😉

Het is een leuke speurtocht om voor elke avond een plekje te zoeken, maar soms kan het ook vermoeiend zijn. Wij zitten ook wel eens met boeken, kaarten en apps op tafel te zoeken (en zuchten) naar waar we heen zullen gaan, en zien dan soms door de bomen het bos niet meer, zoveel opties! En je bent dan al moe van een hele dag reizen en voor de kids zorgen. Dan zeggen we op een gegeven moment, we zien het wel gewoon! En soms sta je dan op een wat minder mooie plek. Maar dat geeft niet. Vaak proberen we een paar avonden achter elkaar in te plannen. Dat kan dan altijd nog aangepast worden natuurlijk, maar het geeft je wel weer even wat rust. Dat je weer voor een paar nachten klaar bent. Het blijft toch ook elke keer weer leuk en spannend om niet te weten waar je die avond zult slapen! Vinden wij dan tenminste 😉 En het lukt eigenlijk altijd wel; we hebben nog nooit savonds laat rond hoeven crossen op zoek naar een plekje.

Reis jij ook met een camper door Europa? Welke optie kies jij graag voor een overnachting? Of heb je wellicht nog aanvullingen? Dan kunnen we deze lijst zo compleet mogelijk maken, én kunnen wij jouw tips ook eens uit proberen!

Leuk als je wilt reageren!

Alvast bedankt en veel kampeerplezier!

Have a Happy Day!

Alex & Inge

 

Close