Als je, zoals wij, voor langere tijd wilt reizen, dan kan het fijn/nodig zijn om de kosten laag te houden. En dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt! Wanneer je in warme zonnige landen met mooie natuur verblijft dan is er al zoveel gratis te beleven!

Wij zijn voor onbepaalde tijd op reis met een gezin met 2 kinderen. We hebben niet de loterij gewonnen, geen vette spaarrekening en geen suikeroom 😉

Wel hebben we 2 jaar voor we op reis gingen hard gewerkt om een start te maken met een online inkomen (Lees meer over ons online inkomen in de Blog; Werken als Digital Nomads met Kids!) zodat we in ieder geval een basis inkomen hadden voor het begin van onze reis. Niet genoeg om voor altijd van te leven, maar genoeg om van start te gaan. Ondertussen werken we elke dag hard aan het uitbreiden van dit (online) inkomen.

Maar het laag houden van de kosten helpt natuurlijk ook super goed!

In het begin als je op weg bent voelt het alsof je op een lekker lange vakantie bent en krijg je zin om de daarbij behoordende vakantie dingen te doen. Terrasjes pakken, ijsjes, uit eten, naar een dierentuin of andere betaald attractiepark. Allemaal leuk, maar als je dat zou doen in hetzelfde tempo als wanneer je 2 weken per jaar op vakantie bent, dan raakt je geld snel op! 😉

Toch hebben we niet het gevoel dat we veel moeten inleveren. Ok, we gaan bijna niet uit eten (maar dat is met kleine kinderen toch al best een uitdaging ;-)) en we zitten maar af en toe op een terrasje. In Spanje bijvoorbeeld, daar kost een drankje niet zo veel. Maar naar het strand gaan (en dan wat verder weg parkeren waar het niks kost), of naar een mooi park, dat is gratis. En super leuk! Picknicken op mooie plekken in de bergen, spelen in een speeltuin of kastelen bouwen bij de zee; het kost allemaal niks en de kinderen vinden het geweldig!

Hier wat tips op een rijtje om de kosten laag te houden!

In dit artikel gaat het trouwens niet over vaste kosten zoals verzekering, ziektekosten, wegenbelasting enz. Daar kun je wat moeilijker op besparen.

Boodschappen doen

We kiezen goedkope supermarkten uit zoals de Lidl en de Aldi en kopen dan ‘groot’ in. Nou ja, zo groot als past in onze camper dan 😉 Als je vaker naar de supermarkt gaat koop je toch meestal wat extra’s. De eerste dagen na het boodschappen doen puilt onze bus echt uit (dat is ff wat lastig want er is al niet zoveel ruimte…) maar daarna gaat het prima. En als alles bijna op is eten we nog 1 avond pannenkoeken (feest voor de kids!) en dan is het weer supermarkt tijd. In Spanje is Mercadonna ook een favoriet. Daar hebben ze ook steeds meer bio producten (bij Lidl en Aldi trouwens ook) die heel betaalbaar zijn. We proberen nog wel zoveel mogelijk bio te kopen. Maar niet meer zoveel als toen we nog in NL woonden…Dat komt wel weer als onze inkomsten zich uitbreiden.

Kosten bijhouden

We houden onze kosten bij in een oldschool huishoudboekje. Beetje tuttig misschien, maar zo weet je precies wat je uitgeeft per maand en kun je beter inschatten wat je leven in een camper kost. En of er misschien nog een terrasje af moet of bij mag 😉

Weinig rijden

Niet teveel kilometers maken, dat houdt de kosten ook laag natuurlijk. Jacky lust graag diesel dus moeten we een beetje uitkijken of onze route niet teveel extra ommetjes bevat 😉

Gratis overnachten

We proberen zoveel mogelijk ‘wild’ te kamperen. En als we op een camping staan kiezen we voor een camping met korting. Lees hier alles over in. de blog: Met een Camper door Europa reizen, waar slaap je dan?

Housesitting

Een super goede (en leuke) manier om de kosten laag te houden. Je past op op een huis (meestal met dieren) terwijl de eigenaren op vakantie zijn. Heel leuk om te doen. Je leert de omgeving beter kennen en het is soms fijn om een tijdje op 1 plek te zijn. Wel kan het lastig zijn om een fijne plek te vinden want er is best veel concurrentie. Bijvoorbeeld van gepensioneerde stelletjes zonder kinderen mét veel ervaring. Maar we gaan ervoor om geweldige housesitters te worden!

Workaway, HelpX of Wwoofing

Ergens werken/helpen tegen kosten en inwoning is ook een goede manieren om weinig geld uit te geven. Dit geeft je wel minder vrijheid dan housesitting omdat je natuurlijk 5 of 6 uur per dag moet werken. En het kan best lastig zijn om uit te zoeken hoe je dit doet met je kids erbij. Naast dat het heel leuk en leerzaam kan zijn is het voor je budget natuurlijk fantastisch! Gaan we zeker eens doen binnenkort.

Geen prullaria kopen

Weinig kopen is natuurlijk een hele logische. Ja, je koopt natuurlijk eten. Maar dat is het wel zo’n beetje! Scheelt dat je weinig plek hebt in een camper, dat maakt het makkelijker om niks te kopen. Je kunt het toch niet meenemen. Als je eenmaal gewend aan ‘t niks kopen en gewoon alleen ‘windowshoppen’, dan kan het best bevrijdend werken! Je hoeft niet te kiezen, geen keuzestress, pashokjes, miskopen….best fijn! 😉

Alles bij elkaar hebben we een rijk leven, waar we niet teveel geld aan uitgeven! Tuurlijk je hebt je vaste kosten (verzekeringen, wegenbelasting, ziektekosten e.d), je diesel, je wifi en je boodschappen, maar daarnaast kun je van zoveel dingen genieten waar je niks voor hoeft te betalen.

Vuurwerk op het strand, een festival in een dorpje, geweldige uitzichten bij een wandeling in de bergen, kabbelende beekjes, heerlijk geurende bloemen. Lieve dieren onderweg, interessante gesprekken, mooie mensen, een leuke fietstocht met de kinderen, mensen kijken op een bankje op een pleintje, de lijst is eindeloos! En wat het meest onbetaalbaar is (en gratis!) elke dag bij je kinderen zijn! Samen knuffelen, giebelen over domme dingen, luisteren naar hun geklets, samen wakker worden zonder haast. Ook al is het super intens, het 24/7 met je kids zijn, het is goud waard! Amen 😉

Leuk als je wilt reageren! Heb jij nog een goede ‘houdt de kosten laag’ tip? Alvast bedankt en veel kampeerplezier!

Have a Happy Day!

Close